ВПЛИВ ВИДУ ДІЯЛЬНОСТІ НА ДИНАМІКУ ЗМІНИ РІВНЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Наталія Кузьмінська КПІ ім. Ігоря Сікорського, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-9362-8216
  • Вікторія Потапова КПІ ім. Ігоря Сікорського,

Ключові слова:

мінімальна заробітна плата, середня заробітна плата, професійні групи, валовий внутрішній продукт

Анотація

Статтю присвячено вивченню впливу професійного поділу праці на загальну нерівність в розподілі доходів. Проаналізовано зв’язок між зростанням мінімальної заробітної плати та ВВП. Досліджена динаміка зміни середньої заробітної плати за дев’ятьма професійними групами. Визначено групи з найвищими та найнижчими доходами за період 2013-2017 роки. Проведено порівняння середньої заробітної плати з мінімальною. Проаналізовано вплив зростання мінімальної заробітної плати на зростання середніх заробітних плат у різних сферах діяльності економіки. Запропоновано можливі зміни державного регулювання мінімальної заробітної плати в Україні, оскільки механізм встановлення мінімального розміру оплати праці в Україні не має ринкових індикаторів, на відміну від країн, що використовують індикативний механізм формування мінімальної заробітної плати, прив'язуючи його до середньої заробітної плати або до продуктивності праці.

Посилання

Kriuchkovoi I. V., Bilotserkivets O. H., Burlai T. V., Honchar N. Yu. (2010) Ekonomika Ukrainy: shokovi vplyvy ta shliakh do stabilnoho rozvytku, Kyiv, 480 s.

Oshchepkov A. Yu. (2011) Neravenstvo v zarabotkakh: rol professyi / A.Yu. Oshchepkov, Vysshaia shkola ekonomiki, 84 p.

Kurbanov K., Pushkar O. (2011) «Dyferentsiatsiia rozpodilu dokhodiv yak faktor vplyvu na ekonomichnyi rozvytok krainy», Biuleten Mizhnarodnoho Nobelivskoho ekonomichnoho forumu, № 1(4), p. 211-217.

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy, Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/ (Accessed 20.09.2018)

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-03

Номер

Розділ

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ