Трансфертне ціноутворення в Україні: проблеми і перспективи розвитку

Автор(и)

  • Ольга Андрусь кафедра економіки і підприємництва, Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського, Ukraine

Ключові слова:

трансфертне ціноутворення, ефективність, державне регулювання, розвинені країни світу, законодавче забезпечення

Анотація

Трансфертне ціноутворення було вперше законодавчо закріплено Податковим кодексом США. Неупереджена оцінка умов угоди взаємозалежних учасників була втілена в концепції «витягнутої руки». Різні механізми контролю трансфертного ціноутворення діють в розвинених країнах. Трансфертне ціноутворення стало актуальним в Україні з розвитком фінансово-промислових груп. Різниця в податковому навантаженні різних країн та перенаправлення загальних прибутків на оподаткування до країн з нижчими податками або уникнення оподаткування взагалі дозволяє міжнародним компаніям суттєво знижувати податковий тиск. Така проста та поширена схема зниження податкового навантаження потребує особливої уваги з боку будь-якої держави. Контроль над трансфертним ціноутворенням в Україні започатковано в 2013 році. А принцип «витягнутої руки», критерії взаємної «пов’язаності осіб», зміст контрольованих операцій були відображені в Податковому кодексі України в 2015 році. Систематизація нормативної бази трансфертного ціноутворення в Україні була здійснена відповідно до світових стандартів і Рекомендацій Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) для багатонаціональних корпорацій та податкових служб. Контрольований обсяг господарських операцій тепер становить більше 10 млн. грн. Ухилення крупних платників податку на прибуток від сплати на територіях пільгових режимів оподаткування або зниження його ставки на п’ять і більше відсотків, ніж в Україні тепер контролює фіскальна служба. Великі платники податку на прибуток можуть укладати угоду з фіскальною службою України для прозорого формування трансфертних цін і проведення операцій оподаткування на територіях пільгових режимів оподаткування.

 

Біографія автора

Ольга Андрусь, кафедра економіки і підприємництва, Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського

доцент кафедри економіки і підприємництва

Посилання

Податковий кодекс України. Закон № 2755-VI від 02.12.2010 «Голос України» зі змінами і доповненнями (Закон України № 2245 від 12. 01. 2018 р.

https://drive.google.com/file/d/1q6pYJ8UAetLwBT7-F088OSn8HTFk14qP/view

https://daily.rbc.ua/rus/show/takoe-transfertnoe-tsenoobrazovanie-1443109942.html

http://www.visnuk.com.ua/uk/publication/100006860-transfertne-tsinoutvorennya-9

Державна фіскальна служба України [State Fiscal Service of Ukraine]. - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// sfs.gov.ua. (in Ukrainian)

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-29

Номер

Розділ

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ