Форми реалізації соціальної відповідальності в Україні

Автор(и)

  • Валентина Миколаївна Марченко

Ключові слова:

соціальна відповідальність, соціальна діяльність, соціальне партнерство.

Анотація

В статті узагальнені основні форми реалізації соціальної відповідальності бізнесу; до яких відносяться: соціальне партнерство; благодійництво; спонсорство; соціальний захист працівників; захист довкілля; соціальна діяльність. Кожний вид соціальної відповідальності реалізується з використанням відповідних правових; організаційних; економічних процесів та механізмів. Різним є цільове призначення та джерела реалізації кожної із форм соціальної відповідальної бізнесу.

Найпоширенішою формою реалізації соціальної відповідальності є соціальне партнерство; сутність якого зводиться до регулювання трудових та соціальних відносин між працівниками та керівництвом бізнесу.

Корпоративна соціальна відповідальність базується на соціальному партнерстві та на різних напрямках підтримки та розвитку соціальної ініціативи як в рамках бізнесу; так і в суспільстві в цілому.

Соціальне підприємництво; на відміну від інших форм соціальної відповідальності; є комерційним видом з означеною соціальною метою діяльності.

 

Посилання

Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436-IV

Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації« від 05.07.2012 № 5073-VI

Охріменко О.О.; Іванова Т.В. Соціальна відповідальність. – Навч. посіб. – НТУУ «КПІ». – 2015. -180 с.

Пономарев С.В. Корпоративная социальная ответственность в Европе: что нужно знать предпринимателю; выходящему на европейские рынки [Електронний ресурс] – Режим доступу: http:// permtpp.ru/upload/iblock/58c/kso.pdf

Харламова А.О. Корпоративна соціальна відповідальність необхідний чинник формування корпоративної стратегії / Харламова А.О. [Електронний ресурс] // Ефективна економіка. – 2012.- №9. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1410

Стартапи та ініціативи; що змінюють Україну [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://diya-ua.com/uk/article/6148/startapi-ta-initsiativi-shcho-zminyuyut-ukrainu-ne-zarobitkom-edinim!

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ