Концепція Smart City як стратегія побудови інфраструктури неоіндустріа-льного технологічного укладу (на прикладі м. Києва)

Автор(и)

Ключові слова:

концепція «Розумне місто» (Smart City), інформаційно-комунікаційні технології, регіональна економіка, транспортне господарство, комерціоналізація, підприємництво, конкурентоспроможність, аутсорсинг, концесія, краудфандінг, акселератор

Анотація

Пріоритетний розвиток ІКТ стратегічно важливий, оскільки зовнішні ефекти кумулятивно впливають на потенціал регіональної економіки, покращують рівень життя, конкурентоспроможність за рахунок синергії.

Високоефективні механізми регіонального розвитку з застосуванням ІКТ через їх синергію доцільно активізувати у пікові періоди соціально-економічних криз, що актуально для України, тому що заходи з їх активізації не потребують особливих витрат держави, а лише регуляторного і інституціоналізуючого впливу.  Решту зробить сам ринковий механізм.

Однак, реалізацію концепції Smart City в транзитивних економіках ускладнює недостатня сформованість інституційної інфраструктури підприємництва, фінансових ринків. Тому без нових інституціоналізованих і комерціоналізованих правил та ІКТ у господарстві міста проблематичне його перетворення на зручне, безпечне місто, яке стане взірцем для запровадження подібних практик по усій країні. Для реалізації цих підходів важливо масово залучити підприємців малого і середнього бізнесу (МСБ). 

Стратегії подолання цих проблем потребують деталізації заходів на рівні тактики. Це стосується взаємопов’язаних проектів відеофіксації в’їзду в платну зону, паркування, використання мережі відеоспостереження для безпеки паркування, громадських просторів, прибудинкових територій, передачі в концесію МСБ фіксації порушень правил дорожнього руху, інформатизованих послуг  евакуаторів і штрафмайданчиків.  

Для їх реалізації і залучення інвестицій міська влада має зонувати місто на зони з різними тарифами, розробити їх, включно з пільгами; розробити об’їзні маршрути; розробити економічно обґрунтовані тарифи; зонувати місто для передачі в концесію, сформувати інвестиційні пропозиції на конкурс, обумовити належну місту частку; легітимізувати передачу в концесію послуг з відеофіксації порушень правил дорожнього руху та щодо пропорції «розподілу продукції» (штрафів); легітимізувати захист інформації в роботі з нею МСБ з відеофіксації.

Джерелами інвестицій мають стати внутрішні інвестиції від публічного і приватного секторів. 

Посилання

World Economic Forum® 2015 «Expanding Participation and Boosting Growth: The Infrastructure Needs of the Digital Economy Abridged» Prepared in collaboration with The Boston Consulting Group March 2015 http://www10.iadb.org/intal/intalcdi /PE/2015/15396.pdf

World Economic Forum® 2015 «Global Challenge Insight Report. The Future of Jobs Employment, Skills and Workforce Strategy for the Fourth Industrial Revolution» January 2016. http://www3.weforum.org/docs/Media/WEF_FutureofJobs.pdf

http://korrespondent.net/city/kiev/3588546-Fitch-obiavylo-defolt-kyeva

Crowdfunding’s Potential for the Developing World. Washington, DC: World Bank. infoDev/The World Bank (2013). – [Електронний ресурс]. – Доступний з:www.infodev.org/infodev-files/wb_crowdfundingreport-v12.pdf ‎

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-05-18

Номер

Розділ

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ