ВПЛИВ ФІНАНСОВИХ СПЕКУЛЯЦІЙ НА ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ

Автор(и)

Ключові слова:

фінансові спекуляції, інвестиційне середовище, фінансові кризи, боргові інструменти.

Анотація

Стаття містить відомості про стан ринків України з точки зору причин та обсягу фінансових спекуляцій, їх впливу на економічну діяльність підприємств.

Зазначено, що фінансові спекуляції ґрунтуються насамперед на купівлі-продажу фінансових та матеріальних активів, якими можуть виступати гроші, продукція, цінні папери тощо. Їх сутність полягає в штучному зростанні вартості активів, що створює пропорційні розриви між ринками різних країн та може призвести до їх занепаду. Таке зростання, зокрема, за рахунок корпоративних запозичень,цін на нерухомість та іпотечного кредитування сприяло перегріву вітчизняної економіки у 2006 – 2008 роках.

Проведено аналіз сучасного розвитку фінансового ринку України, його мультивалютної системи та ступеню державної заборгованості. Окреслено перспективи, які чекають на державний сектор у наступних роках, та значення обсягу боргу для діяльності підприємницьких інститутів у країні.

У висновках зазначено перспективи розвитку фінансового ринку України, а також необхідні до прийняття державних заходів, серед яких фігурують стимулювання попиту на внутрішні ринки, розвиток торгівельно-інвестиційної інфраструктури та підвищення рівня внутрішньої конкуренції.

 

  

Посилання

Дегтярева О. И. Биржевое дело : [учебник для вузов] / О. И. Дегтярева. – М.: ЮНИТИ, 2006. – 434с.

Драчев С. Н. Фондовые рынки : основные понятия, механизмы, терминология : [учебник для вузов] / С. Н. Драчев. – М: ЮНИТИ, 2008. – 321с.

Непомнящая О.В. Математическое обоснование эффективности спекуляций на фондовом рынке / О. В. Непомнящая // Инвестиционный банкинг – 2008 – №4 – С.14-18.

Кураж і ризики фінансових спекуляцій / Finance.ua [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://news.finance.ua/ua/~/2/90/all/2008/09/28/138462

Солодилов А. К. Техника спекулятивных операций / А. К. Солодилов // Экономика и жизнь. – 2008. – №2. – С. 33 – 38.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ФІНАНСИ ТА ГРОШОВО-КРЕДИТНІ ВІДНОСИНИ В НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВІ