ОРГАНІЗАЦІЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ НА ТРАНСПОРТНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ

Автор(и)

Ключові слова:

організація економічної безпеки, структура, функції економічної безпеки, структурно-функціональний підхід

Анотація

В статті на основі узагальнення існуючих практичних підходів до організації економічної безпеки підприємства виявлено, що в більшості із них відділи економічної безпеки реалізують функції фізичного захисту майнових об´єктів та персоналу підприємства або трактуються як служби безпеки.

Мета статті полягає у науковому розвитку питань організації економічної безпеки на засадах структурно-функціонального підходу, який базується на структуризації служб економічної безпеки в залежності від функцій, які реалізуються в системі економічних відносин підприємства, та задач виявлення, оцінювання та мінімізації загроз, небезпек та ризиків за всіма можливими об´єктами їх виникнення (ресурси, структури, середовище, процеси).

На основі запропонованого структурно-функціонального підходу були розмежовані та агреговані загальні функції служби безпеки та служби економічної безпеки за компонентами представленої структури (ресурсами, процесами, структурами, середовищем).

Запропонована архітектоніка служби економічної безпеки підприємства на основі структурного та функціонального підходу до управління нею, що відповідає централізованій та децентралізованій формі організації економічної безпеки. 

Посилання

1.Dukhov V.E. Ekonomichna nebezpeka ta ekonomichni pravoporushennia. [Economic Dangers and Economic Violations] Retrieved from visnyk.univd.edu.ua/?controller=service&action=download&download=28671

2.Il`yina S.B. Osnovy` audy`tu / S.B. Il`yina [Basics of audit] Retrieved from.http://uchebnikirus.com/buh-audit/osnovi_auditu

3. Kupalova G.I. Teoriya ekonomichnogo analizu.[The theory of economic analysis]Retrieved from.

https://pidruchniki.com/16520205/ekonomika/organizatsiya_analitichnoyi_roboti_pidpriyemstvi

4. Mak-Mak V. P. (2001) Sluzhba bezopasnosty` predpry`yaty`ya M.: Bayard [in Ukrainian].

5. Moroz O.V., Karachyna N.P, Shyan A.A. (2010) Koncepciya ekonomichnoyibezpeky` suchasnogo pidpry`yemstva : monografiya [Concept of economic security of a modern enterprise] .Vinny`cya : VNTU [in Ukrainian]

6. Bojchuk R. P., Zady`xajlo D. V., Pashkov V. M. (2010) Organizaciya pravovoyiroboty` na pidpry`yemstvax, ustanovax, organizaciyax : Navchal`ny`j posibny`k[Organization of legal work at enterprises, institutions, organizations]. Xarkiv :Vy`davny`cztvo «FINY`» [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-27

Номер

Розділ

ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ