БЮДЖЕТИ РОЗВИТКУ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ЯК ФОНДИ АКУМУЛЯЦІЇ МІСЦЕВИХ ЗАПОЗИЧЕНЬ

Автор(и)

  • Євгеній Вікторович Золотухін Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Україна https://orcid.org/0000-0002-6683-2059

Ключові слова:

бюджет розвитку, місцеві запозичення, місцевий борг, органи місцевого самоврядування

Анотація

У статті розглядаються бюджети розвитку органів місцевого самоврядування у контексті потенціалу здійснення місцевих запозичень, які залучаються до таких бюджетів.. Проаналізовано чинний склад надходжень та витрат бюджетів розвитку в Україні, досліджено стан показників бюджетів розвитку органів місцевого самоврядування – суб’єктів місцевих запозичень. Встановлено, що незважаючи на зростання надходжень бюджетів розвитку у 2014-2017 рр., такі бюджети на сьогодні є дефіцитними, що вимагає пошуку джерел фінансування таких дефіцитів бюджетів. Визначено, що зі зміною у 2015 р. складу бюджетів розвитку головне місце у них посіли кошти, що передаються з загального фонду місцевого бюджету з метою фінансування дефіциту бюджету розвитку. Обґрунтовано, що потенціал місцевих запозичень органів місцевого самоврядування значно звужується законодавчим обмеженням щодо можливості використання місцевих запозичень лише у випадку наявності дефіциту бюджету розвитку.

Біографія автора

Євгеній Вікторович Золотухін, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

аспірант кафедри фінансів

Посилання

їни від 08.07.2010 р. №2456-VІ [електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2456-17#n348

Кириленко О. П., Малиняк Б. С. (2007). Теорія і практика бюджетних інвестицій: монографія. Тернопіль : Економічна думка.

Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Про затвердження Положення про порядок здійснення емісії облігацій внутрішніх місцевих позик та їх обігу від 29.04.2014 р. №578 [електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0570-14

Сторонянська І. З., Музика І. С. (2013) Проблеми організації та ефективність використання муніципальних запозичень. Фінанси України. №11, С. 45–55.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-08

Номер

Розділ

ФІНАНСИ ТА ГРОШОВО-КРЕДИТНІ ВІДНОСИНИ В НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВІ