Світовий досвід міжнародного науково-технічного співробітництва у сфері високотехнологічного виробництва (на прикладі ІТ-сфери)

Автор(и)

Ключові слова:

міжнародне науково-технічне співробітництво, ІТ-сфера, людський потенціал, структура ВВП, високотехнологічне виробництво.

Анотація

У статті представлено аналіз світового досвіду міжнародного науково-технічного співробітництва у високотехнологічному виробництві на прикладі ІТ-сфери. Досліджено основні індикатори, що характеризують масштаби розвитку нематеріального виробництва та економічний добробут країни. Проаналізовано показники розвитку країн за рівнем ІТ-технологій. З метою здійснення ґрунтовного дослідження обрано три групи країн: перша група – країни Тихоокеанського узбережжя та Індія (як країна, що почала стрімко розвиватися в останнє десятиліття); друга група – розвинуті країни Європи; третя група – постсоціалістичні країни. Для всебічного аналізу до кожної групи включено по дві країни з найбільшими обсягами експорту ІКТ-послуг, та одну з найменшими: Китай, Індія, Південна Корея до першої групи; Німеччина, Великобританія, Австрія до другої групи; Україна, Польща та Словаччина до третьої. Доречність обрання для аналізу даних країн підтверджується їх позиціями у міжнародних рейтингах. Виявлено світову тенденцію до зростання частки нематеріального виробництва у ВВП та доведено прямий взаємозв’язок між інноваційним розвитком країн, рівнем нематеріального виробництва, людським потенціалом, рівнем економічного добробуту в країні. Виділено найбільш привабливі напрями міжнародного науково-технічного співробітництва для аналізованих країн та України зокрема, що дозволить підвищити їх економічний потенціал.

Посилання

Human Development Reports, 2017. United Nations Development Programme. [online]. Available through: <http://gtmarket.ru/ratings/human-development-index/human-development-index-info> [Accessed 20 June 2018].

Global Innovation Index, 2017. Cornell University, INSEAD, and the World Intellectual Property Organization. [online]. Available through: <https://www.globalinnovationindex.org> [Accessed 20 June 2018].

The Legatum Prosperity Index, 2017. Legatum Institute Foundation. [online]. Available through: <http://www.prosperity.com/rankings?pinned= GBR,DEU,POL,SVK,CHN,IND,UKR&filter >[Accessed 25 May 2018].

World Bank Open Data, 2018. The World Bank Group. [online]. Available through: <http://www.worldbank.org/ >[Accessed 25 May 2018].

Науково-технічне співробітництво між Україною та Кореєю, 2018. Посольство України в Республіці Корея. [online]. Доступно: <http://korea.mfa.gov.ua/ua/ukraine-kp/science> [Дата звернення 15 травня 2018].

Науково-технічне співробітництво між Україною та Індією, 2018. Посольство України в Республіці Індія. [online]. Доступно: <http://india.mfa.gov.ua/ua/ukraine-in/science> [Дата звернення 15 травня 2018].

Науково-технічне співробітництво між Україною та Німеччиною, 2018. Посольство України у Федеративній Республіці Німеччина. [online]. Доступно: <http://germany.mfa.gov.ua/ua/ukraine-de/science> [Дата звернення 15 травня 2018].

Науково-технічне співробітництво між Україною та Словаччиною, 2018. Посольство України в Словацькій Республіці. [online]. Доступно: <http://slovakia.mfa.gov.ua/ua/ukraine-sk/science> [Дата звернення 5 травня 2018].

Науково-технічне співробітництво між Україною та Китаєм, 2018. Посольство України в Китайській Народній Республіці та в Монголії (за сумісництвом). [online]. Доступно: <http://china.mfa.gov.ua/ua/ukraine-cn/science> [Дата звернення 5 травня 2018].

Науково-технічне співробітництво між Україною та Кореєю, 2018. Посольство України в Республіці Корея. [online]. Доступно: <http://korea.mfa.gov.ua/ua/ukraine-kp/science> [Дата звернення 5 травня 2018].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-04

Номер

Розділ

ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВІ