Реалізація політики інтеграції української науки в європейський дослідницький простір

Автор(и)

  • Любов Петрівна Овчарова Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М.Доброва НАН України, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1550-2308
  • В. П. Бодеко

Анотація

В статті викладено результати дослідження реалізації політики інтеграції української науки в європейський дослідницький простір (ЄДП), зокрема, наведено розгорнутий аналіз законодавчого та фінансового забезпечення  міжнародного співробітництва з країнами Євросоюзу в сфері  наукових досліджень і розробок. Обґрунтовано, що в Україні напрацьована інституційна і правова база, яка є основою для активізації участі наукових установ  та закладів вищої освіти у спільних науково-дослідницьких проєктах і програмах європейських інституцій.

Особливу увагу приділено аналізу багатостороннього та  двостороннього міжнародного співробітництва українських академічних установ та університетів, досвіду виконання спільних проектів з європейськими науковими організаціями; висвітленню наслідків участі вітчизняних науковців у міжнародних проектах. За результатами дослідження авторами аргументовано, що співпраця з європейськими науковими інституціями в сфері  досліджень і розробок сприяє підвищенню ефективності  та конкурентоспроможності наукової та освітньої сфер України; запропоновано заходи, які прискорять  інтеграцію вітчизняного наукового потенціалу в ЄДП.

Біографія автора

Любов Петрівна Овчарова, Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М.Доброва НАН України

науковий співробітник

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-10

Номер

Розділ

ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВІ