Наукові підходи до підвищення ефективності управління бізнес-процесами банку

Автор(и)

Анотація

Статтю присвячено питанням аналізу та обґрунтування наукових підходів до підвищення ефективності управління бізнес-процесами банку.
З метою виявлення підходів, що можуть бути покладені в основу підвищення ефективності управління бізнес-процесами банку охарактеризовано поняття «бізнес-процес», а також його ознаки для банку як фінансової установи. Описано зміст управління бізнес-процесами банку та ідентифіковано фактори, що знижують його ефективність в сучасних умовах. Обґрунтовано, що ефективне управління бізнес-процесами банку – це управління, орієнтоване на забезпечення прозорості, оперативності, логічної взаємоузгодженості та результативності реалізації усієї сукупності бізнес-процесів з метою забезпечення сталого розвитку банківської установи у довгостроковій перспективі з урахуванням інтересів ключових стейкхолдерів.
Визначено, що основним підходом до забезпечення ефективності такого управління є процесно-орієнтований, виявлення його сутності – системний, умов та методів прийняття рішень – проактивний, ситуативний тощо. Надано рекомендації щодо імплементації сучасних інструментів процесно орієнтованого управління у діяльність банків. Серед них ключову роль відведено автоматизації бізнес-процесів (основних, допоміжних, орієнтованих на управління і розвиток).

Ключові слова: управління бізнес-процесами, процесний підхід, бізнес-процес, банк, стейкхолдери, автоматизація, платформи Business Process Management.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-10

Номер

Розділ

ФІНАНСИ ТА ГРОШОВО-КРЕДИТНІ ВІДНОСИНИ В НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВІ