АНАЛІЗ РИНКУ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • П.В. Круш
  • А.Ю. Погребняк
  • М.О. Голуб

Ключові слова:

телекомунікаційні послуги, мобільний зв'язок, інформація, провайдер

Анотація

У статті зазначено, що вітчизняний ринок телекомунікаційних послуг є досить специфічним з тієї причини, що він тією чи іншою мірою охоплює майже все населення нашої держави.

Аналітичне дослідження показало, що  існує комплекс ринкових бар’єрів в галузі телекомунікацій, які можна виділити у 3 групи: технологічні, адміністративні та стратегічні. На даний момент на цьому ринку функціонують 3 найбільших підприємства – «Київстар», «ВФ Україна» та «лайфсел». Також існують й інші конкуренти, проте їх частка та можливість впливу на прийняття рішення іншими гравцями є незначною.

Авторами здійснено діагностику показників фінансового стану найбільших учасників ринку. Визначено, що позитивним аспектом для представників галузі також є збільшення показника ARPU, який свідчить про зростання тарифів на надання відповідних телекомунікаційних послуг населенню.

За результатами встановлено наступне: дана галузь характеризується великою ємністю ринку, оскільки має на меті задоволення потреб майже кожного громадянина; існує стійка тенденція до посилення напрямку Інтернет-комунікацій з одночасним скороченням кількості абонентів мобільного (рухомого) зв’язку.

Посилання

Закон України "Про телекомунікації" Редакція від 16.07.2019, Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1280-15/ed20190716

lifecell (2019) Прес-релізи, Available at: https://www.lifecell.ua/uk/pro_lifecell/pres-tsentr/pres-relizi/

В. В. Хрустальова, Є. В. Кононенко (2019) 'Ринок послуг мобільного зв'язку України: тенденції та перспективи розвитку', Інвестиції: практика та досвід, №1(2019), pp. 37-41.

ВФ Україна (2019) Звіт про фінансові результати за 2017-2018 рр., Available at: https://www.vodafone.ua/images/files/financial_results_2015-2017.pdf (Accessed: 15 листопада 2019).

Державна служба статистики України () , Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/

Л. В. Лазоренко (2018) 'Модернізація управління соціально-економчним розвитком підприємств зв'язку в умовах цифрової економіки', Економіка. Менеджмент. Бізнес, №2(24), pp. 30-35.

НКРЗІ () Результати аналізу ринку послуг термінації голосового трафіку на телефонних мережах рухомого (мобільного) зв’язку телекомунікаційної мережі загального користування., Available at:https://nkrzi.gov.ua/index.php?r=site/index&pg=86&id=3948&language=uk

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ