ФІНАНСОВІ ШАХРАЙСТВА І ЗЛОВЖИВАННЯ У СФЕРІ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ ТА СПОСОБИ ПРОТИДІЇ ЇМ

Автор(и)

  • Сергій Васильович Юшко Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-6323-7687

Ключові слова:

публічні закупівлі, фінансові шахрайства, протидія фінансовим шахрайствам.

Анотація

У статті наведено обсяги коштів, зосереджених на ринку публічних закупівель, продемонстровано мотиви учасників цього ринку до вчинення шахрайських дій та зловживань. Названі документи, якими регулюється здійснення публічних закупівель в Україні та обґрунтовано доцільність їх ухвалення. Окреслено зміни, які вносилися до законодавства про закупівлі, та їхній вплив на розвиток даної сфери. Наголошено, що наявність законодавчих актів, спрямованих на регулювання та контроль державних закупівель, не дозволило кардинально вирішити проблему корупції, домовленостей та шахрайств у даній сфері. Нові, більш продумані та вишукані схеми, дали змогу недобросовісним учасникам і далі працювати більшою мірою на власну кишеню, ігноруючи інтереси держави чи територіальних громад. Названі основні, найбільш поширені, форми таких зловживань. Показано, що лише запроваджена електронна система закупівель ProZorro дозволила зрушити з місця при  вирішенні проблеми шахрайства, хоча й вона не стала панацеєю від усіх наявних проблем. Окреслено основні напрями подальшого удосконалення системи протидії шахрайствам та зловживанням у сфері публічних закупівель.

 

Біографія автора

Сергій Васильович Юшко, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

доцент кафедри фінансів

Посилання

Дані офіційного веб–сайта Державної служби статистики України. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua.

Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти: Закон України № 1490-III від 22 лютого 2000 року [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1490-14/ed20000222.

Про публічні закупівлі: Закон України № 922-VIII від 25 грудня 2015 року [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/922-19.

Шатковський О. Розвиток законодавства України щодо державних закупівель: від еволюції до революції / О. Шатковський // Радник в сфері державних закупівель. – 2015. – № 5 (44). – С. 44 – 48.

Мельников О. Шляхи протидії корупції у сфері державних закупівель / О. Мельников // Актуальні проблеми державного управління. – 2016. – № 1. – С. 44-49. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/apdy_2016_1_9С.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-06-28

Номер

Розділ

ФІНАНСИ ТА ГРОШОВО-КРЕДИТНІ ВІДНОСИНИ В НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВІ